ElektroterapijaortopedijaSportvjezbe-fizikalna-terapija-transprehranalifestyle physical therapyForum physical therapy

Dupuytrenova kontraktura - bolest

Dupuytrenova kontraktura - bolest predstavlja odebljanje i skračenje palmarne fascije (aponeuroze). Klinička slika je tipična i lako prepoznatljiva. Područje šake ima izgled poput debelog užeta , a karakteristična je bol i fleksijska kontraktura  prsta (nemogučnost ispravljanja), obično četvrtog, a ponekad i petog. U  tom odebljanom naboru kože mogu se napipati i čvorići. Kontraktura prsta prvo nastaje u metakarpofalangealnom , a potom i u interfalangealnom zglobu.

U samom početku koža se nad zahvačenim područjem namreška i nabire, a kasnije može i srasti sa fascijom (odnosno aponeurozom) ispod nje, pa nastaje fleksijska kontraktura prstiju, jer same tetive i ovojnice kod ove bolesti nisu promijenjene.

Uzrok ovoj bolesti nije poznat, no naslijeđe može imati određenu ulogu. Opaženo je da se javlja u osoba koje istovremeno boluju od dijabetesa, alkoholizma ili epilepsije.

Liječenje u ranoj fazi obuhvaća lokalnu primjenu ultrazvuka, lasera i istezanje putem vježbi, te infiltracije kortikosteroida. Uspijesi takvog liječenja nisu uvijek zadovoljavajući, pa se ponekad pristupa i kirurškom zahvatu (fascijektomiji).

U novije vrijeme se primjenjuje i novi lijek Xiapex koji se pokazao jako dobar kod liječenja Dupuytrenove kontrakture. Xiapex je lijek koji se unosi injekcijom direktno u opipljivi Dupuytrenov tračak. Xiapex smiju primjeniti samo liječnici posebno educirani za primjenu tog lijeka kod Dupuytrenove kontrakture. 

Slična promjena može nastati i na tabanu stopala. Ona se naziva Ledderhoseova bolest i obično ne dovodi do većih smetnji. U novije vrijeme se sve češće primjenjuje i terapija udarnim valom.

Na dorzalnoj površini proksimalnih interfalangealnih zglobova prstiju ruke mogu koža i potkožje odebljati u obliku okruglog ograničenog jastučića. To su kožni jastučići, susreću se rijetko, ne utjeću na funkciju šake, obično ne uzrokuju niti tegobe, a mogu biti kombinirani sa dupuytrenovom bolešću.

 

Pročitano 11699 puta
KOMENTIRAJ ČLANAK

Pratite nas na Facebook-u

Bolesti

medicinski-rjecnik-2

Zanimljivosti

Fizikalna terapija

Povreda meniskaUltrazvuk - terapija ultrazvukom
Ultrazvuk se u fizikalnoj terapiji upotrebljava u terapijske...

TensTENS
TENS terapija predstavlja proceduru elektroterapije koja...

Magnetna terapijaMagnetna terapija
Primjena magnetske terapije u medicini je poznata već više…

Ortopedija

Pain in the groinsBolna prepona
Bolna prepona u užem smislu označava ozljedu ili...

Carpal tunnel sindromSindrom karpalnog kanala
Karpalni kanal - sindrom karpalnog kanala nastaje zbog mehaničkog...

ArtritisPetni trn
Petni trn jedan je od glavnih i najčešćiš uzroka bolova...

Sportske ozljede

Povreda meniskaOzljeda meniska
Meniskus je načinjen od hrskavice i nalik mladom mjesecu...

Povreda ahilove tetiveRuptura AC Ligamenta
Ruptura prednjeg križnog ligamenta predstavlja jednu od najčešćih...

ArtritisOzljeda Ahilove tetive
Najznačajniji mišić potkoljenice naziva se m. triceps surae...